Saturday, 6 September 2014

Cendawan Tiram



Cendawan tiram mempunyai tekstur baldu dengan rasa dan aroma yang mengingatkan kepada  makanan laut bercampur dengan perisa yg mengingatkan tentang hutan dan  cendawan liar.  Rasa cendawan tiram ini sesuai dengan rasa semua cendawan liar dan dalam masakan makanan laut.
Cendawan tiram adalah tambahan yang lazat untuk banyak hidangan , apabila melakukan penyediaan untuk masakan batangnya tidak perlu dibuang, ia sama ada boleh dicincang halus dan dimasukkan ke dalam resipi, atau disimpan untuk membuat stok cendawan yang lazat. Tukup daripada cendawan perlu dimasak sebelum makan, tetapi kemudian boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis makanan.
Rasa kerang semulajadi Cendawan Tiram ini menjadikannya gabungan sempurna dengan rasa makanan laut. Tetapi cendawan ini  tidak terhad kepada masakan dengan  makanan laut sahaja , ia menjadi pelengkap yang lazat untuk daging dan ayam, terutamanya apabila ditumis dengan bawang dan mentega. Rasa cendawan tiram juga menyelerakan dengan telur, pasta, nasi, dan dalam sup dan sos.
Cendawan tiram yang paling biasa didapati  dalam makanan dari Amerika Utara, Perancis dan China, di mana ia dipanggil ping gu
Cendawan Tiram kering boleh dibentuk semula dengan merendamnya dalam air panas / sup selama kira-kira 30 minit atau cendawan tiram kering ini dimasukan kedalam ceair yang menggelegak dan direnihkan selama 10-20 minit sebelum dihidangkan. Cecair penuh perisa ini sesuai sebagai  tambahan kepada sos dan sup.

Tumis:  Dengan api kecil tumis cendawan tiram dalam mentega selepas ia telah dicelup dalam telur dan juga disalut dengan serbuk keropok. Masak sehingga lembut , kira-kira tujuh minit. Hidangkan panas sebagai pelengkap kepada daging seperti stik  atau sebagai hidangan utama.

Sos: Ikut resipi di atas dan deglaze kuali dengan wain putih dan / atau cecair rendam cendawan. Mengurangkan cecair, tambah krim berat, dan reneh sehingga ketebalan yang dikehendaki dicapai. Hidangkan ke atas semua jenis makanan laut, ayam, dan pasta.
 Kebanyakan cendawan liar boleh digantikan ke dalam mana-mana resipi.

 Cendawan Tiram

 Cendawan Tiram Segar

           Cendawan tiram, Pleurotus ostreatus, mempunyai bentuk yang mengingatkan kepada telinga pelik terbentuk di atas batang yang pendek dan  berpusat di luar. Cendawan tiram dari seluruh dunia  datang dalam pelbagai warna, tetapi cendawan tiram yang  tumbuh liar di Amerika Utara sentiasa berwarna putih ke kelabu bercahaya apabila mereka segar dan cahaya coklat kepada emas apabila kering. Cendawan ini boleh membesar kepada saiz yang lebih daripada satu kaki setengah . terdapat dalam kelompok bertindih yang kelihatan seperti kumpulan rak kecil, kebanyakannya tumbuh pada kayu keras yang mereput. Jenis cendawan tiram boleh ditemui tumbuh di hutan beriklim sederhana di seluruh dunia, terutama di musim gugur, tetapi kadang-kadang dalam mana-mana bulan-bulan yang lebih panas.
            Kajian terbaru menunjukan, sebab-sebab dan faedah mengambil cendawan tiram, selain  rasa yang lazat dan tekstur menyenangkan. Seperti lain-lain jenis cendawan liar, tiram yang kaya dengan vitamin dan mineral seperti niasin, riboflavin dan zat besi bersama-sama dengan protein dan asid lemak tak jenuh. Tetapi nilai potensi cendawan tiram tidak berakhir dengan kehebatan masakan dan faedah pemakanan, beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan mereka juga mungkin mempunyai nilai perubatan tambahan. Mereka mempunyai ciri-ciri antibakteria dan cendawan tiram walaupun mungkin mempunyai keupayaan untuk menurunkan kolesterol dan mempunyai ciri-ciri anti-kanser.

Cendawan tiram  kering
Digunakan untuk membersihkan tanah tercemar dengan beberapa bahan pencemar. Cendawan tiram bersama-sama dengan bakteria tertentu cekap dalam mengurai hidro karbon seperti yang didapati dalam bahan api automotif. Ini karbon hidro adalah sama dengan selulosa tumbuhan,sumber makanan semula jadi cendawan tiram . Proses biologi dekontaminasi dipanggil bioremediasi. Ia mungkin tidak perlu dikatakan bahawa cendawan yang dihasilkan dalam proses ini tidak boleh dimakan! Selain cendawan Tiram medium pembersihan alam sekitar, ia juga digunakan di industri untuk membuat pulpa kertas, kosmetik dan juga produk farmaseutikal. Cendawan Tiram bersama-sama dengan beberapa saudara-mara kulat,  adalah benar-benar salah satu makanan  super manusia! Memetik cendawan liar harus dilakukan di bawah pengawasan seorang pakar yang benar-benar yakin  bawa itu adalah cendawan yang boleh dimakan. Sesetengah cendawan beracun boleh membawa maut, dan beberapa cendawan dengan mudah boleh disalah anggap sebagai cendawan tiram.


Oyster mushrooms

Oyster mushrooms have a velvety texture with a flavor and aroma that is reminiscent of their seafood counterparts mixed with the woodsy and earthy flavors of any wild mushroom. The dried oyster mushroom's flavor matches especially well with other wild mushroom and in seafood dishes.
Oyster mushrooms are a delicious addition to many dishes, when preparing them the oyster's stems do not need be discarded, they can either be finely chopped and incorporated into recipes, or saved for making a delicious mushroom stock.
The caps of the mushrooms should be cooked before eating, but can then be served with a wide variety of foods. The Oyster mushroom's natural shellfish like flavor makes it a perfect combination with seafood flavors and seasoning that match well with seafood.
But this versatile mushroom is not limited to seafood like applications, it makes a delicious complement to veal, and chicken, especially when sautéed with onions and butter. The flavor of oyster mushrooms also goes well the eggs, pasta, rice, and in soups and sauces
Oyster mushrooms are most commonly found served in foods from North America, France and China, where they are called píng gū.
Reconstituting: Dried Oyster mushrooms can be reconstituted by steeping them in warm water/broth for about 30 minutes or by Dried oyster mushroom added them to a simmering liquid 10-20 minutes before serving. The flavorful soaking liquid can be strained for addition to sauces and soups.

Sautéed: Over low heat Lightly sauté reconstituted oyster mushrooms in butter after they have been dipped in egg and well coated with cracker crumbs. Cook until tender and well-done, approximately seven minutes. Serve warm as a complement to meats such as a nice steak or as a hors d'oeuvre.

Sauce: Follow the recipe above and deglaze the pan with white wine and/or mushroom soaking liquid. Reduce the liquid, add heavy cream, and simmer until desired thickness is reached. Serve over all kinds of seafood, poultry, and pasta.Most wild mushrooms can be substituted into any recipe.

About the Oyster Mushroom

Fresh Oyster Mushrooms

Oyster mushrooms, Pleurotus ostreatus, have a shape that is reminiscent of a trumpet or even a strangely shaped ear atop a short and off centered stem. Oyster mushrooms from around the world can come in a wide variety of colors, but the oyster mushrooms growing wildly in North America are always white to light gray when they are fresh and light brown to golden when dried. These mushrooms can grow to a size of more than a half foot across and are found in overlapping clusters that look like of groups of little shelves, mostly on hardwoods which are decaying. Varieties of oyster mushrooms can be found growing in temperate forests throughout the world, mostly in the fall, but occasionally during any of the warmer months of the year.

Recent research suggests theirs good reason to consume oyster mushrooms other that their delicious flavor and pleasing texture. Like many other types of wild mushrooms, oysters are rich in vitamins and minerals such as niacin, riboflavin and iron along with proteins and non-saturated fatty acids. But the oyster mushrooms potential value does not end with its culinary prowess and nutritional benefits, some recent research suggests they may also have additional medical value. They have antibacterial properties and oyster mushrooms might even have the ability to lower cholesterol and have anticancer properties.

 A dried oyster mushroom
 These mushrooms are even used to clean up soil contaminated with some pollutants. The oyster mushroom along with certain bacteria are adept at breaking down hydro carbons such as those found in automotive fuels. These hydro carbons are similar to plant cellulose, the oyster mushroom natural food source. This biological process of decontamination is called bioremediation. It probably does not need to be said that the mushrooms produced in this process should not be eaten!

In addition to the Oyster mushrooms environmental cleansing properties, they are also used industrially to make paper pulp, cosmetics and even pharmaceutical products. It seems that along with some of its fungal relatives, the Oyster mushroom is truly one of humanity's super foods!


Wild mushroom picking should be done only under the supervision of an expert who is absolutely certain they have an edible mushroom. Some mushrooms are deadly poisonous, and some poisonous mushrooms can easily be misidentified as oyster mushrooms.

rearranged by momart.










No comments:

Post a Comment